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Registros recuperados : 164 | |
102. | | GUIMARÃES, T. G.; FONTES, P. C. R.; ALVAREZ, V. H.; PEREIRA, P. R. G.; MONNERAT, P. H. Correlações entre índices de nitrogênio da planta e produtividade do tomateiro cultivado em estufa. Brazilian Journal of Plant Physiology, Campinas, v. 19, 2007. Suplemento. 1 CD-ROM. Edição dos Resumos do XI Congresso Brasileiro de Fisiologia Vegetal, Gramado, set. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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106. | | GUIMARAES, T. G.; MONNERAT, P. H.; PEREIRA; P. R. G.; ALVAREZ. V. V. H.; NEVES, J. C. L. pH acidez trocavel, antes e após três cortes de rami, em função de doses de calcário. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995. v.2, p. 1126-1128. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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107. | | GUIMARAES, T. G.; FONTES, P. C. R.; ALVAREZ, V. V. H.; PEREIRA, P. R. G.; MONNERAT, P. H.; PUIATTI, M. Producao do tomateiro em tres sistemas de producao em funcao de doses de nitrogenio. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.17, n.3, p.292, nov. 1999. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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112. | | WADT, P. G. S.; NOVAIS, R. F.; ALVAREZ, V. H.; FONSECA, S.; BARROS, N. F.; DIAS, L. E. Tres metodos de calculo do dris para avaliar o potencial de resposta a adubacao de arvores de eucalipto. Revista Brasileira de Ciencia do Solo, Campinas, v.22, n.4, 661-666, 1998. Biblioteca(s): Embrapa Solos; Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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116. | | GUIMARAES, T. G.; FONES, P. C. R.; PEREIRA, P. R. G.; V. ALVAREZ, V. H.; MONNERAT, P. R.; PUIATTI, M. Field and greenhouse tomato yields as functions of nitrogen dosis applied by hand or by drip fertigation system. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON IRRIGATION OF HORTICULTURAL CROPS, 6., 2009, Viña del Mar, Chile. Book of abstracts... Viña del Mar: [S.l], 2009. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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117. | | BRAGANÇA, S. M.; MARTINEZ, H. E. P.; SEDIYAMA, C. S.; SANTOS, L. P.; LANI, J. A.; ALVAREZ V. V. H. Flutuação estacional dos teores de nutrientes e sua partição nos diferentes órgãos do cafeeiro Conilon. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia, SP. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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119. | | KURIHARA, C. H.; ALVAREZ, V. V. H.; NEVES, J. C. L.; NOVAIS, R. F. de: STAUT, L. A.; MAEDA, S. Faixa ótima de teores foliares de nutrientes em soja definida pelo uso de método DRIS. In: RENIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 26., 2004, Ribeirão Preto. Resumos... Londrina: Embrapa Soja: Fundação Meridional, 2004. p. 102-103. (Embrapa Soja. Documentos, 234). Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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120. | | PEREIRA, P. R. G.; BORGES, A. C.; MOSQUIM, P. R.; NOVAIS, R. F.; ALVAREZ. V. V. H. Fosforo inorganico, fotossintese, clorofila e resistencia estomatica de folhas de soja em quatro solos com doses de fosforo. IN: REUNIAO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRICAO DE PLANTAS, 21. Petrolina, PE, 1994. Anais. Petrolina: EMBRAPA-CPATSA / SBCS, 1994. p. 420-421 Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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Registros recuperados : 164 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
06/07/2012 |
Data da última atualização: |
20/04/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ARAÚJO, A. J. de B.; VANDERLINDE, R.; OLIVEIRA, J. B. de; OLIVEIRA, G. G. de; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E. |
Afiliação: |
Ana Julia de Brito ARAÚJO, Federal Institute of Education Science and Technology of Pernambuco, Brazil; Regina VANDERLINDE, UCS; Juliane Barreto de OLIVEIRA, State University of Bahia, Juazeiro-BA; Gildeilza Gomes de OLIVEIRA, CPATSA (BOLSISTA); ALINE CAMARAO TELLES BIASOTO, CPATSA; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV /CPATSA. |
Título: |
Aromatic stability of Syrah and Petit Verdot tropical wines from Brazil. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRES DES TERROIRS VITIVINICOLES, 9., 2012, Bourgogne. Actés... Bourgogne: Université de Bourgogne, 2012. |
Páginas: |
p. 6-9. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The production of fine wines in the Sub-middle of the São Francisco River Valley, Northeast of Brazil, is relatively recent, about twenty-five years ago. This region presents different characteristics, with a tropical semiarid climate, in a flat landscape. Presenting high annual average temperature, solar radiation and water in abundance for irrigation, it?s possible the scaling the grape harvests for winemaking throughout the year, allowing to obtain until two harvests per year. Several factors may affect the aromatic compounds in wines, such as viticulture practices, climatic conditions, cultivars and winemaking process. This study aimed to evaluate the aromatic stability of Syrah and Petit Verdot tropical wines elaborated in two different periods in the year. The grapes were harvested in the first and second semesters of 2009, in June and November. The wines were elaborated and then, they were bottled and analyzed in triplicate, thirty days and one year after bottling, by gas chromatography with ionization detector flame (GC-FID), to evaluate the profile and the stability of the aroma compounds. Principal component analysis was applied to discriminate between wine samples and to find the compounds responsible by the variability. The results showed that Syrah and Petit Verdot tropical wines presented different responses, for stability of higher alcohols, esters and carboxylic acids. |
Palavras-Chave: |
Estabilidade aromática; Petit Verdot; Syrah; Vinho tropical. |
Thesagro: |
Análise organoléptica; Enologia; Uva; Variedade; Vinho. |
Thesaurus NAL: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130929/1/49584.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/147367/1/aromatic-stability.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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